top of page

Retragerea din serviciu

                Cele două motive cele mai frecvent propuse pentru retragerea SR-71 în 1989, prezentate de ForÈ›ele Aeriene Congresului, au fost că avionul era prea scump de construit È™i întreÈ›inut È™i că devenise redundant din cauza altor metode de recunoaÈ™tere în evoluÈ›ie, precum vehiculele fără pilot (UAV) È™i sateliÈ›ii. O altă opinie, susÈ›inută de ofiÈ›eri È™i legislatori, este că SR-71 a fost retras din cauza politicilor interne ale Pentagonului.

​

                În 1996, Graham, un fost comandant al 1st-SRS È™i 9th-SRW, a prezentat o puternic susÈ›inută opinie conform căreia SR-71 oferea anumite capacități de informare pe care niciuna dintre alternativele sale nu le putea oferi în anii 1990, când SR-71 a fost retras. Opiniile au rămas împărÈ›ite cu privire la cât de cruciale sau dispensabile erau, de fapt, aceste avantaje unice.

 

            ForÈ›ele aeriene ale Statelor Unite ar fi putut privi SR-71 ca pe un atu strategic în ceea ce priveÈ™te asigurarea supravieÈ›uirii altor priorități. De asemenea, „produsul” programului SR-71, adică informaÈ›iile operaÈ›ionale È™i strategice, nu era considerat de generali ca fiind foarte valoros pentru armată. Principalii beneficiari ai acestor informaÈ›ii erau CIA, NSA È™i DIA. O neînÈ›elegere fundamentală a naturii recunoaÈ™terii aeriene È™i lipsa de cunoÈ™tinÈ›e despre SR-71 (datorită dezvoltării È™i operaÈ›iunilor sale secrete) au fost folosite de detractori pentru a discredita aeronava, susÈ›inându-se că un înlocuitor era deja în curs de dezvoltare. Dick Cheney a declarat Comitetului pentru Credite al Senatului că SR-71 costa 85.000 de dolari pe oră pentru operare. OponenÈ›ii au estimat costurile de susÈ›inere ale aeronavei între 400 È™i 700 de milioane de dolari pe an, deÈ™i costul real era mai aproape de 300 de milioane.

 

            Capacitățile operaÈ›ionale principale ale programului SR-71 au luat sfârÈ™it la finalul anului fiscal 1989 (octombrie 1989). Escadrila 1 de RecunoaÈ™tere Strategică (1 SRS) È™i-a menÈ›inut piloÈ›ii È™i aeronavele operaÈ›ionale È™i active, efectuând câteva misiuni de recunoaÈ™tere până la sfârÈ™itul anului 1989 È™i începutul anului 1990, din cauza incertitudinii legate de momentul încheierii definitive a finanțării programului. Escadrila a fost închisă în cele din urmă la mijlocul anului 1990, iar aeronavele au fost distribuite pentru expunere statică, cu câteva păstrate în depozite de rezervă.

                  Din cauza neliniÈ™tii generate de situaÈ›iile politice din Orientul Mijlociu È™i Coreea de Nord, Congresul SUA a reexaminat avionul SR-71 începând cu anul 1993. Senatorul Robert Byrd È™i alÈ›i senatori s-au plâns că un adevărat succesor al lui Blackbird nu fusese încă dezvoltat. Ei au susÈ›inut că, într-o perioadă de bugete militare restrânse, proiectarea, construirea È™i testarea unui avion cu aceleaÈ™i capacități tehnice ca SR-71 ar fi imposibilă. S-a convenit alocarea a 100 de milioane de dolari pentru a readuce în serviciu trei avioane, dar s-a subliniat că acest lucru „nu va afecta sprijinul pentru UAV-urile cu autonomie mare”. Ulterior, finanÈ›area a fost redusă la 72,5 milioane de dolari. Echipa Skunk Works a reuÈ™it să reactiveze aeronavele sub buget, cu 72 de milioane de dolari.

 

                 Reactivarea a întâmpinat multă rezistență: ForÈ›ele Aeriene ale SUA nu alocase un buget adecvat pentru aceste aeronave, iar dezvoltatorii de UAV-uri erau îngrijoraÈ›i că programele lor ar putea avea de suferit dacă fondurile ar fi redirecÈ›ionate către susÈ›inerea SR-71. De asemenea, fiind necesară reafirmarea anuală a alocării bugetare de către Congres, planificarea pe termen lung pentru SR-71 era dificilă. În 1996, ForÈ›ele Aeriene au susÈ›inut că nu fusese autorizată o finanÈ›are specifică È™i a decis să scoată programul din funcÈ›iune. Congresul a reautorizat fondurile, dar, în octombrie 1997, preÈ™edintele Bill Clinton a încercat să utilizeze dreptul de veto pe articole pentru a anula cei 39 de milioane de dolari (~68,8 milioane în 2023) alocaÈ›i pentru SR-71. În iunie 1998, Curtea Supremă a SUA a hotărât că dreptul de veto pe articole este neconstituÈ›ional. Toate acestea au lăsat statutul SR-71 incert până în septembrie 1998, când ForÈ›ele Unite au cerut redistribuirea fondurilor, iar în 1998 avionul a fost retras definitiv din serviciu.

 

               NASA a operat ultimele două avioane SR-71 până în 1999. Toate celelalte avioane SR-71 au fost transferate în muzee, cu excepÈ›ia a două SR-71 È™i a câtorva drone D-21 păstrate de Centrul de Cercetare al Zborurilor NASA din Dryden (ulterior redenumit Centrul de Cercetare al Zborurilor Armstrong).

1000w_q95.webp
NASM-SI-2006-2744.jpg

© 2025 de Răzvan Nicoară, Proiect Atestat. 

bottom of page